Een verzekering voor je auto kiezen, hoe doe je dat?

Een verzekering voor je auto kiezen, hoe doe je dat?

Als je een auto hebt, moet je deze van een verzekering voorzien wanneer je ermee op de openbare weg wilt rijden. Zonder verzekering voor je auto ben je niet alleen strafbaar, maar loop je ook grote financiële risico’s. Zorg er daarom voor dat je een goede verzekering afsluit. Wat je nodig hebt en wat voor jou de beste polis is, hangt van een aantal factoren af en bovendien spelen je voorkeuren ook nog een rol mee. Om je te laten zien wat er allemaal mogelijk is en hoe je een passende verzekering voor je auto kunt samenstellen, lopen we de stappen met je door die je moet zetten als je een polis voor je wagen wilt gaan afsluiten. 

1. Kijk naar de leeftijd van je auto als je een polis wilt

Vaak denken mensen dat ze een verzekering moeten vinden die gericht is op het merk auto dat ze hebben. Het merk bepaalt namelijk voor een groot deel hoe duur een auto is. Echter, je verzekeraar kijkt niet naar welk merk auto je hebt. Wat voor je verzekeraar belangrijk is, is de dagwaarde van je auto. Waarom is dit? De dagwaarde van je auto is de waarde die je auto op dit moment heeft. Het verschilt daarmee van de aanschafwaarde wat een vast gegeven is en blijft. De dagwaarde neemt in de loop der jaren af en dat heeft gevolgen voor je verzekering. Hoe ouder je wagen wordt, hoe minder rendabel het is om schade te laten herstellen. De kans is dan namelijk groot dat de kosten van de reparatie boven de waarde van je auto uitstijgen. In dat geval kun je beter een andere auto kopen. Vandaar dat je verzekeraar drie opties hanteert als het gaat over het afsluiten WA autoverzekering

2. Welke van de drie basispolissen heb je precies nodig? 

Je verzekeraar hanteert drie leeftijdscategorieën wanneer je een autoverzekering wilt afsluiten. De eerste is de WA-basisverzekering voor wagens van tien jaar of ouder. Dit is de basaalste verzekering die er is. Je kunt hiermee aan je wettelijke plicht voldoen en anderen schadeloos stellen, maar je kunt er zelf geen schade mee claimen. Heb je een wagen van zes tot tien jaar oud? Dan kun je beter gaan voor de WA Plus autoverzekering. Met dit pakket kun je wel schade claimen, mits die ontstaan is als gevolg van brand, diefstal of een botsing met een dier. Uiteraard kun je ook de tegenpartij schadeloos stellen wanneer jij die persoon schade hebt toegebracht, bijvoorbeeld tijdens een aanrijding. Tot slot is er de allriskverzekering voor wagens van maximaal zes jaar oud. Dit is het compleetste pakket dat er is, want je kunt er alle vormen van schade mee repareren. Dus ook wanneer je deze zelf veroorzaakt hebt tijdens een aanrijding waarvan jij de initiator bent. Je merkt het: check ieder jaar je verzekering even om te kijken of deze nog aansluit bij de leeftijd van je bolide. 

3. Bekijk welke aanvullende polissen je nodig hebt 

Als je het verplichte deel van de verzekering voor je auto eenmaal geregeld hebt, is het tijd om nog even te kijken of je aanvullende verzekeringen wilt nemen. Waarom zou je dit willen? Omdat je hiermee meer uit je polis kunt halen. Je kunt bijvoorbeeld de inzittendenverzekering van Univé afsluiten. Dit pakket biedt je de mogelijkheid om je passagiers schadevrij te stellen wanneer ze tijdens een rit in jouw wagen schade hebben opgelopen. Zo voorkom je dat een klein ongelukje kan leiden tot grote problemen. Bekijk daarom alle opties even om te zien wat je aan je polis kunt toevoegen. Er is veel keus.