Hoeveel pensioen heb ik nodig nadat ik stop met werken?

Hoeveel pensioen heb ik nodig nadat ik stop met werken?

Hoeveel pensioen heb je nodig nadat je stopt met werken? Dit is iets dat veel mensen zich afvragen. Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen, zoals hoe lang je nog blijft leven, hoe je wilt gaan leven en of je nog andere inkomsten hebt. Hoe lang je zult leven is natuurlijk niet te voorspellen. Daarom is het slim om je nodige pensioen wat hoger in te schatten dan wat lager. In dit artikel gaan we in op je pensioen berekenen en hoeveel je ongeveer nodig zult hebben.

Hoe is pensioen geregeld in Nederland?

In Nederland heeft iedereen recht om AOW nadat zij de pensioenleeftijd hebben bereikt. Dit pensioen wordt betaald door de overheid en de hoogte is afhankelijk van hoe lang je hebt gewerkt. Daarnaast kun je ook pensioen opbouwen door pensioenpremies te betalen via een pensioenfonds of met een pensioenverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. De pensioenopbouw wordt bepaald door een aantal verschillende factoren, zoals de pensioenleeftijd, de pensioentoezegging en eventuele extra pensioenopbouw. Je kunt als zzp'er ook een individueel pensioen regelen. Werk je in loopdienst? Dan wordt je aanvullende pensioen meestal geregeld door de werkgever.

Hoe bereken je hoeveel pensioen je nodig hebt?

De beste manier om erachter te komen hoeveel pensioen je nodig hebt, is door middel van een pensioentest. Bij de pensioentest krijg je een aantal vragen, zoals hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd, wat je levensstijl is en of je nog andere inkomsten hebt. Op basis van de antwoorden wordt berekend hoeveel pensioen je nodig hebt om de gewenste levensstijl te behouden. Wil je na je pensioen bijvoorbeeld veel gaan reizen? Dan heb je natuurlijk meer geld nodig.

Verder zijn er nog een aantal vuistregels die je kunt gebruiken als het gaat om pensioen opbouwen. Zo is het altijd slim om 40 jaar van te voren te beginnen met het opbouwen van je pensioen. Een comfortabel is verder meestal zo'n 70% van je laatstverdiende inkomen. Dit zijn echter slechts vuistregels. Wil je meer zekerheid? Dan kun je het beste even een pensioentest doen, of zelf een goede berekening maken van wat je per jaar nodig zult hebben nadat je stopt met werken. Te vroeg hiermee beginnen is altijd beter dan te laat!