Wanneer mag ik met pensioen?

Wanneer mag ik met pensioen?

Als je de vraag “wanneer mag ik met pensioen?” online intypt, zal je waarschijnlijk al snel opmerken dat er geen eenduidig antwoord te vinden is. Het hangt namelijk van veel factoren af, wanneer je met pensioen kunt gaan. In dit artikel proberen we een zo duidelijk mogelijk beeld te schetsen van wanneer je met pensioen kunt gaan en waar dit zoal afhankelijk van is. Lees je mee?

Hoe bouw je pensioen op?

In Nederland bouwen we ons pensioen op via het stelsel van de AOW en de pensioenfondsen. Deze drie pijlers vormen samen een goede basis voor een (inkomens)voorziening van je oude dag. Pensioenfondsen zijn verzekeringsmaatschappijen die geld inzamelen van werkgevers en werknemers om zo een pensioenfonds op te bouwen.

Hoeveel pensioen krijg ik?

Dit is een vraag die heel veel mensen stellen. Maar pensioen is niet zo simpel als een vast bedrag per maand, waar iedereen recht op heeft als hij met pensioen gaat. Pensioen is gebaseerd op je opgebouwde pensioen bij je werkgever, de AOW en wat je zelf eventueel hebt opgebouwd.

Zelf extra pensioen sparen

Wanneer je vind, dat je niet voldoende pensioen opbouwt via het pensioenfonds, kan het verstandig zijn om extra pensioen te gaan sparen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een pensioenspaarplan of een levensverzekering. Pensioenspaarplannen zijn relatief eenvoudig en je hebt hierbij veel keuzevrijheid in hoeveel je per maand wilt inleggen. Een levensverzekering is iets complexer, maar kan wel een hogere uitkering opleveren. Wanneer je met pensioen kunt gaan, is dus maatwerk. Wil je een paar jaar eerder stoppen? Ga dan nu alvast extra sparen om dit doel te kunnen verwezenlijken.

Wanneer met pensioen?

Pensioen berekenen is iets wat je gemakkelijk en snel online kunt doen. Je zult zien dat je dit niet veel tijd hoeft te kosten, bovendien weet je ook meteen waar je aan toe bent. Door jouw specifieke gegevens in te vullen, krijg je ook echt jouw specifieke pensioensituatie in beeld. Zo weet je precies hoe lang je nog moet werken, ideaal om plannen te kunnen maken voor als je gepensioneerd bent. Handig, als je bijvoorbeeld een wereldreis wilt gaan maken, weet jij wanneer je die in kunt plannen!