Werkkleding, welke functies heeft het allemaal?

Werkkleding, welke functies heeft het allemaal?

Werkkleding kan diverse functies hebben en is er in diverse uitvoeringen. Dit begint bij maatpakken voor verkopers tot beschermende kleding bij het werken met gevaarlijke stoffen. Werkkleding die tot doel hebben een medewerker te beschermen tegen invloeden van buitenaf vallen onder de Persoonlijke BeschermingsMiddelen (PBM’s). PBM"s moeten worden gebruikt als gevaren niet bij de bron kunnen worden aangepakt, niet kunnen worden geïsoleerd of afgeschermd of door collectieve maatregelen kunnen worden opgelost. Werkkleding is er in veel maten en soorten al dan niet met een logo van het bedrijf waar je werkt. Een medewerker is verplicht vanuit de ARBO-wet deze persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen en te onderhouden.

Gebruik

Werkkleding wordt gebruikt om te beschermen tegen onder andere koude, hitte, regen, gevaarlijke stoffen, slechte zichtbaarheid (reflecterende kleding) en vuil. Voorbeelden van werkkleding zijn regenkleding, wegwerpoverall, signaalkleding, doorwerkkleding, isolerend ondergoed en beschermende kleding tegen bijvoorbeeld straling of chemische stoffen. Het is belangrijk om goed met deze werkkleding om te gaan. De werkkleding mag niet kapot zijn, wegwerpkleding mag je maar éénmalig gebruiken, kleding die vuil is moet na gebruik gereinigd worden en bij werken met draaiende delen moet de kleding goed gesloten kunnen worden.

VCA

VCA betekend Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Ben je in het bezit van een VCA diploma dan weet je ook hoe je om moet gaan met PBM's. Tijdens een VCA cursus leer je hoe je hier mee om moet gaan. in1keerVCA.nl is één van de grootste aanbieders voor VCA dagcursussen, VCA e-learning en VCA examens. Met meer dan 20 dagcursuslocaties en meer dan 70 examenlocaties kunt u altijd bij ons terecht om het VCA diploma te halen. Er zijn drie soorten VCA. VCA VOL voor leidinggevenden en ZZP-ers, VCU VIL voor intercedenten en VCA Basis voor alle andere medewerkers die werkzaam zijn binnen de organisatie. Het VCA diploma is 10 geldig in Nederland en België.

Examen

Het VCA examen wordt altijd afgenomen door een extern examenbureau. Het examen zelf wordt afgenomen op een computer meestal een tablet of laptop. Doordat u examen maakt op een computer weet u ook direct de uitslag. Voor VCA VOL en VCU VIL krijgt u 70 vragen en mag u er 75 minuten over doen. Voor VCA Basis krijgt u 40 vragen en mag u er 60 minuten over doen. Voor VCA Basis is het ook mogelijk een voorleesexamen aan te vragen u krijgt dan 15 minuten extra tijd.